FOTONAUK BROJKA VODILJA BLJESKALICE
BLOG

BROJKA VODILJA BLJESKALICE

Brojka vodilja (engl. guide number, skraćeno = GN) je mjera za snagu osvjetljenja bljeskalice (fleša) i svaki proizvođač navodi ovaj podatak. Bazira se na osjetljivosti filma ili senzora ISO100.

Ovaj podatak omogućiti će nam lako izračunavanje najveće udaljenosti s koje možemo, u kombinaciji s objektivom neke svjetlosne jačine, snimati s određenom bljeskalicom.

Formula po kojoj izračunavamo najveću udaljenost za osjetljivost filma ili senzora ISO 100, glasi:

najveća udaljenost = brojka vodilja (GN)  : svjetlosna jačina objektiva

Primjer izračuna iz prakse: brojka vodilja (GN) je 25 i snimamo objektivom svjetlosne jačine 2. Tada bi prema formuli izračun izgledao ovako: 25 : 2 = 12,5. Opisno bi smo rekli: sa filmom ili senzorom osjetljivosti ISO 100, najveća udaljenost s koje možemo snimati bljeskalicom čija je brojka vodilja 25 i objektivom svjetlosne jačine 2 iznosi 12,5 metara.

No što ako imamo film ili senzor podešen na osjetljivost ISO 200? U tom slučaju znači da imamo film ili senzor dvostruko osjetljivi na svjetlo, pa prema tome uzimamo i dvostruko veći otvor objektiva, a to u našem slučaju bio F =1.4. Tada bi naš izračun izgledao ovako: 25 : 1,4 = 17, 85 metara. Ili drugačije rečeno, s objektivom svjetlosne jačine 2 i filmom ili senzorom osjetljivosti ISO 200 možemo fotografirati na najvećoj udaljenosti od 17,85 metara.

Pomoći brojke vodilje može izračunati i otvor objektiva koji nam je potreban kako bi smo fotografirali motiv na unaprijed zadanoj udaljenosti. Formula za izračun glasi:

otvor objektiva = brojka vodilja (GN) : udaljenost (u metrima)

Pretpostavimo da imamo istu bljeskalicu kao iz prethodno primjera čija je brojka vodilja 25. Motiv koji želimo fotografirati nalazi se na udaljenosti od 5 metara i imamo film ili senzor osjetljivosti ISO 100. Izračun bi tada izgledao ovako: 25 : 5 = 5 ili opisno: sa bljeskalicom čija je brojka vodilja 25, na udaljenosti od 5 metara filmom ili senzorom osjetljivosti ISO 100 fotografirati ćemo otvorom objektiva f=5.

Kod današnjih objektiva, F5 neće biti problem, no što napraviti kada fotografiramo sa starijim, mehaničkim objektivima koji nemaju oznaku otvora objektiva 5? Dvije susjedne oznake bile bi 4,8 i 5,6. U tom slučaju moramo se odlučiti za jednu od njih. Ako odaberemo f 4,8 (što bi značilo nešto više otvoren objektiv od našeg izračuna) malo se udaljimo od motiva. U slučaju odabira f 5,6 (gotovo za jednu oznaku manje otvoren objektiv) moramo se približiti motivu, u ovom slučaju za oko 0,5 metra, koji snimamo.

Danas gotovo da nije potrebno izračunavati ova dva podatka u koliko je suvremena bljeskalica kompatibilna sa tijelom DSLR-a ili modernijeg SLR-a fotoaparata. Dovoljno je u izborniku bljeskalice odabrati oznaku GN i svi podaci će odmah biti vidljivi.