BLOG

FOTOGRAFIJA S ZUMIRANJE TIJEKOM DUGE EKSPOZICIJE

FOTOGRAFIJA S ZUMIRANJE TIJEKOM DUGE EKSPOZICIJEU se nadovezuje na korištenje vremena ekspozicije, a ranije smo pokušali pojasniti kako i zašto se dešava duga ili kratka ekspozicija i koji su efekti na fotografiji (BRZINA ZATVARAČA KAO KREATINI ALAT-1dio i BRZINA ZATVARAČA KAO KREATINI ALAT-2 dio. Želja nam je još malo nadograditi ovu temu, ali sada na jedan (možda) kreativniji način. Ukratko radi se o tehnici snimanja fotografija sa dugom ekspozicijom, gdje se za vrijeme trajanja ekspozicije kontinuirano zumira objektivom. Ovim načinom snimanja moguće je dobiti vrlo zanimljive, efektne, ali pomalo i apstraktne fotografije.  

UVJETI ZA FOTOGRAFIJU S ZUMIRANJE U EKSPOZICIJI

Ovakve fotografije dobro je radi na noćnim scenama i gdje imamo puno izvora svjetlosti. Odmah ćemo pojasniti zašto baš brati ovakav ambijent. Po noći ćemo moći dobiti, bez većih problema, dugu ekspoziciju, a tu govorimo o vremenu od oko 5 sekundi ili više. Drugi razlog je upravo u više izvora svjetla koje ćemo u takvom ambijentu imati i koji će odigrati ključnu ulogu kod stvaranja efekta u takvim fotografija.

Snimanje po dnevnom svijetlu biti će vrlo teško, morati će se koristi ND filter veće gustoće, jako zatvoren otvor objektiva (blenda), najmanji ISO, a efekti mogu biti i u takvim uvjetima zanimljivi.

FOTOGRAFIJA S ZUMIRANJE TIJEKOM DUGE EKSPOZICIJEU

PRIPREMA FOTOGRAFSKE OPREME

Za ovakvu vrstu fotografije obavezno će trebati stativ i to što stabilniji to će biti bolje. Fotoaparat treba postaviti na manualni mod (M) rada. Za aktiviranje okidača fotoaparata može dobro poslužiti daljinski okidač, ali nije neophodno potreban.

ISO vrijednost treba postaviti na najmanju vrijednost. Otvor objektiva (blendu) vjerojatno ćemo morati zatvoriti na F 22 kako bi mogli dobiti što dulje vrijeme ekspozicije. Koliko će otvor objektiva (blenda) biti otvoren ili zatvoren ovisiti će o količini dostupnog svjetla (ravnati se prema svjetlomjeru za podešavanje korektne ekspozicije). Minimalno vrijeme ekspozicije za stvaranje ovakvih fotografija trebalo bi biti 2 sekunde, a poželjno je ako se može postići i dulje, recimo 5 sekundi bi bilo jako dobro.

KAKO NAPRAVITI FOTOGRAFIJU S ZUMIRANJE TIJEKOM DUGE EKSPOZICIJE

Fotoaparat je na stativu, postavili smo manualni (M) način rada, podesili smo otvor objektiva, ISO i duljinu trajanja ekspozicije. Ako je sve to napravljeno, znači da je odabran kadar.

Za početak, treba zumirati do najveće žarišne duljine, npr. ako je u pitanju objektiv raspona žarišnih duljina 24-105mm, tada zumiramo do žarišne duljine 105mm. Sada napravimo izoštravanje kadra. Kada se dobije potvrda da je kadar izoštren, ugasimo auto fokus, najjednostavnije pomoću gumba na objektivu prebacivanjem na M ili MF (manual fokus).

U ovom trenutku treba odlučiti hoće li se za vrijeme trajanja ekspozicije zumirati od veće prema manjoj (npr, 105-24) ili od manje prema većoj (npr. 24-105) žarišnoj duljini. Naš je prijedlog napraviti obje varijante i kasnije odlučiti fotografija bolje funkcionira. Ukoliko se odluči zumirati od manje prema većoj žarišnoj duljini, ne dirajte fokus, samo postavite objektiv na najmanju žarišnu duljinu.

Sada počinje čarolija! Pritisnite okidač fotoaparata i dok traje vrijeme ekspozicije što mirnije i kontinuirano zumirajte. Dok traje zumiranje imamo kontakt s fotoaparatom i moramo se truditi što manje ga pomicati, odnosno bilo bi najbolje kada uopće ne bi došlo do bilo kakvog pomicanja.

Možda prve fotografije neće biti najbolje, potrebno je vrlo malo vježbe za uhvatiti osjećaj kod zumiranja. Još jedna važna stvar za ovu tehniku – fotoaparat i stativ za vrijeme ekspozicije ne smiju si najmanje pomicati jer će se to jako vidjeti na fotografiji.

NEKE VARIJACIJE KOD FOTOGRAFIRANJA

Tehnika je zanimljiva, predlažemo malo eksperimentiranja s različitim brzinama i vremenom zumiranja, pa ako je na primjer ekspozicija 5 sekundi, napravite jednu fotografiju s 3-4 sekunde zumiranja na početku fotografiranja. Zatim napravite jednu fotografiju gdje ćete zumirati recimo zadnje 3 sekunde ekspozicije. Ako stativ dopušta sigurno horizontalno pomicanje, jako zanimljivi efekti će se dobiti istovremenim zumiranje i horizontalnim pomicanjem fotoaparata. Treba isprobati razne varijacije, neke će biti uspješne, neke malo manje, ali dok ne probamo nećemo znati!

KRENITE EKSPERIMENTIRATI

Pokušavamo vas nagovoriti na eksperimentiranje i kreativno igranje s ovom tehnikom snimanja. Uvjereni smo da će biti zanimljivih fotografija. Ako želite, podijelite vaše fotografije na našim društvenim mrežama.