FOTONAUK RAČUNALNA OBRADA FOTOGRAFIJE
BLOG

TREBA LI NAM OBRADA FOTOGRAFIJE?

TREBA LI NAM OBRADA FOTOGRAFIJE? Ukoliko želimo biti do kraja objektivni, odgovor na pitanje iz naslova bio bi i da i ne…. ili točnije, ovisi o vrsti i namjeni fotografije, što bi nam i trebao biti osnovni kriterij kada razmišljamo o  računalnoj obradi fotografija.

Općenito govoreći, dobra računalna obrada fotografije biti će ona koju ćemo bez dvojbe prihvatiti kao vjerni odraz fotografirane stvarnosti. Upravo u vještinama i znanjima osobe koja obrađuje fotografije krije se opasnost od manipulacije. Nužno je podsjetiti kako se fotografijom manipuliralo od tamne komore i postprodukciji na papiru, dok su danas su svi ti postupci prevedeni u globalno dostupne digitalne alate.

OBRADE FOTOGRAFIJEVRSTE FOTOGRAFIJA I RAZUMNA RAZINA OBRADE

Pozabavimo se nekim vrstama fotografije gdje bez previše napora možemo prepoznati ponekad čak i napadnu obradu. No s druge strane postoje i fotografski pravci gdje obrada nije dobro došla.

Odavno smo navikli na gotovo savršeno dotjerane modne fotografije. Svi smo više-manje pristali na to bezazleno zavaravanje, ali imajmo na umu esencijalni reklamni karakter modne fotografije. Ako se spustimo na tu osnovnu razinu, onda nema nikakve razlike između idealizirane fotografije “zdravog“ hamburgera i glamurozne večernje haljine.

Kada je u pitanju dokumentaran fotografija, svaki ozbiljniji fotograf će tu, kolokvijalno rečeno, povući crtu. Odlučno će odbiti svaku intervenciju koja može utjecati na autentičnost i stvoriti pogrešan dojam vremena i konteksta. Minimalno podešavanje svjetline, kontrasta, saturacije ili micanje digitalnog šuma vjerojatno će biti prihvatljiva razina računalne obrade.

FOTONAUK- TREBA LI NAM OBRADA FOTOGRAFIJE?
fotografija: agency Magnum
FOTONAUK- TREBA LI NAM OBRADA FOTOGRAFIJE?
fotografija: agency Magnum

Reklamne fotografije...pitanje svih pitanja je koliko daleko otići u njihovoj obradi. Možemo zaključiti po reklamama kojima nas konstantno bombardiraju, kako je samo nebo granica. Kolika je šteta ili korist od pretjerivanja i svjesne manipulacije reklamnim fotografijama, ostaje za procjenu onima koji prate njihovu uspješnost. Dovoljno je pogledati reklamne fotografije vrlo ozbiljnih brandova na kojima se jasno može prepoznati umjerena računalna obrada bez lako uočljive manipulacije.

Pejzažna fotografija gotovo uvijek treba neku vrstu obrade, ali samo u osnovnom smislu. Umanjivanje utjecaja UV zračenja, malo naglašavanje boja ili podešavanje svjetline bilo bi sasvim dovoljno za iskrenu i pomalo „dotjeranu“ fotografiju ovog smjera.

OBRADA FOTOGRAFIJE – KOLIKO JE DOVOLJNO?

Postoje fotografije na kojima se računalna obrada ne želi učiniti nevidljivom, naprotiv, naglašeno pretjerivanje učiniti će je (možda) još zanimljivijom.

Takve fotografije imaju svoju svrhu i namjenu i u tim slučajevima zapravo je teško govoriti o fotografiji, prije bi se moglo reći kako se radi o ilustraciji.

Posebna priča je obrada portrete fotografije, zna biti vrlo zahtjevna i lako se može pretjerati. U svakom slučaju, ova tema zahtjeva puno više od nekoliko redaka, pa ćemo o tome napisati poseban članak.

FOTONAUK- TREBA LI NAM OBRADA FOTOGRAFIJE?

OBRADA FOTOGRAFIJE MOŽE SPASITI FOTOGRAFIJU

Naš savjet je, ne brišite fotografiju dok ju ne pogledate na računalu i ocijenite možete li s njom nešto napraviti ili odgovara li očekivanjima. Ponekad se može od sasvim (ispod)prosječne fotografije računalnom obradom dobiti odličan rezultat, a da pri tom ne zavaravate svoju publiku. Moguće je da samo jedan detalj na fotografiji kvari cjelokupni dojam (npr. napravili ste odličnu live/street fotografiju, ali dojam kvari nekakva bačena papirnata šalica za kavu na pločniku…). Ako se ne mijenja ništa bitno, zašto ne maknuti smetnju računalnom obradom i imati odličnu fotografiju. Želite naučiti obraditi digitalnu fotografiju u Adobe Photoshop programu, možete doći na naš tečaj Osnove računalne obrade fotografije.