FOTONAUK KOJI FOTOAPARAT KUPITI
BLOG

KOJI FOTOAPARAT KUPITI

Pravo je pitanje što očekujete od fotografije i koliko fotografirate. Ako je to uglavnom bilježenje obiteljskih proslava, poneka fotografija s godišnjeg odmora i nedjeljnog izleta, a očekivana kvaliteta fotografije nije toliko važna, tada je za vas jedan lijep kompaktni “digitalac”. Zašto je važno da lijep? Pa obično je i to jedan od važnijih kriterija ljudima koji nemaju velika očekivanja od aparata i fotografije, no možemo se složiti da je lijep fotoaparat srcu draži.

fotonauk-prijave na individualne foto tečajeve

No bez obzira na sve, kod kupnje bi ipak trebalo malo pripaziti. U svakom slučaju nikako vam ne bi smo mogli preporučiti kompaktne aparate najniže klase. Istina je da su danas iznimno jeftini, ali takvi su im i rezultati. Ako ste već odlučili potrošiti novac, onda izdvojite nekoliko stotina kuna više i kupite digitalac s koji ćete biti zadovoljni.

Vjerojatno će vaš novi aparat u većini slučajeva morati sam određivati elemente potrebne za fotografiju, pa ako je već tako, onda izaberite model sa što većim brojem automatskih i predefiniranih funkcija. To će vam u velikoj mjeri olakšati fotografiranje, a i rezultati će vjerojatno biti bolji.

Vama fotografija nije samo 30-40 prigodnih slika godišnje, već je aparat stalno s vama i fotografirate sve što vam se iz nekog razloga učinilo zanimljivim? Ako je tako, dobro je razmisliti o kompaktnom digitalnom aparatu više klase

Kod takvih aparata, uz duži popis automatskih funkcija, imate i mogućnost ručnog podešavanja elemenata ekspozicije i fokusiranja, bolje podešavanje balansa bijele boje, bolji fleš (TTL), veći dinamički raspon fotografije, manji digitalni šum, okretni diplay, kvalitetniji objektiv i AF sistem, veći raspon optičkog zooma…. Imaju ugrađene senzore od 6, 8 i više Mpx, što je dovoljno za ispis fotografije formata A4 ili čak nešto većeg.

Između kompaktnih digitalaca i digitalnih SLR aparata smjestila se još jedna kategorija, a to su tzv. prosumeri. Izgledom podsjećaju na SLR aparate i objedinjuju (barem do neke mjere) najbolje iz kompaktne klase i ponešto iz DSLR klase. S ovim aparatima dobivate relativno kvalitetnu optiku širokog raspona (od širokog kuta do teleobjektiva), no tu ne bi trebalo pretjerivati. Što je veći raspon zooma kvaliteta fotografije je lošija, pa tako gledajte da povećanje ipak nije preveliko od početne žarišne duljine objektiva. Nemaju pravo optičko tražilo već EVF (electronic viewfinder), odnosno umanjenu inačicu stražnjeg displaya koji možete vidjeti kroz tražilo aparata. Po broju funkcija i mogućnostima daleko su skromniji od DSLR-a, ali i bogatiji od kompaktne klase. Ukratko, radi se o aparatima namijenjenim ozbiljnijem amaterskom fotografiranju i pogodni su za putovanja.

Prosumer vam nije dovoljan, želite više? Dobro došli u svijet SLR aparata s izmjenjivim objektivom. Kao i kod kompaktnih digitalaca i ovdje se može naći svega, a pravilo da ne bismo mogli preporučiti najjeftinije, ovdje itekako vrijedi. Prije bilo kakve kupnje razgovarajte s ljudima koji imaju takve fotoaparate, isprobajte ih, a na našoj stranici smo za vas pripremili linkove na druga web sjedišta koja su specijalizirana za testiranje i ocjenjivanje digitalnih i analognih aparata. . Kada se dovoljno informirate i odlučite se za proizvođača i model, krenite u kupnju.

Odluka neka bude dobro promišljena, jer jednom kada nabavite digitalni ili analogni SLR aparat i krenete kupovati objektive, bljeskalice i svu ostalu opremu, prelazak na model drugog proizvođača mogao bi biti itekako financijski bolan korak. Prije konačne odluke raspitajte se servisnoj podršci koju vam pruža proizvođač ili njegov zastupnik. Nabava polovne opreme ne mora biti loša opcija, no za početak pokušajte kupovati od vama poznate osobe kojoj vjerujete.

Vremenom čete nabavljati sve bolje i skuplje objektive, ali isto tako i tijela aparata. To nikako ne bi trebala biti loša investicija, no mogla bi biti nepotrebna ako se ne bavite ozbiljno fotografijom. Funkcija aparata je previše da bi ih ovdje sve nabrajali. Danas su digitalni SLR aparati opremljeni senzorima s vrlo malom razinom digitalnog šuma različitih veličina (4/3, APS, FF i većim), imaju veliki rasponom ISO vrijednosti, vrlo izdržljive okidače i zatvarače, bolji modeli zaštićeni su od vlage i prašine. Oni najbolji u klasi imaju i mogućnost snimanja videa u Full HD i HD kvaliteti. Cijene digitalnih i analognih SLR-a variraju ovisno o proizvođaču, kvaliteti izrade, veličini senzora i mogućnostima, a to sve vrijedi i za objektive i ostalu opremu.

MOŽDA ANALOGNI FOTOAPARAT?

Ako mislite da vam digitalni aparati neće pružiti dovoljnu razinu zadovoljstva, vi ste onda vjerojatno prava osoba koja bi trebala raditi analognim fotoaparatom. No morate znati da će vam pri kupnji novog analognog fotoaparata izbor biti jako sužen. Još samo nekoliko poznatih i provjerenih proizvođača izrađuje fotoaparate u 35 milimetarskom ili srednjem formatu, a i to su mahom njihovi najjači modeli koji imaju ugrađenu vrhunsku elektroniku ili se pak radi o potpuno automatiziranim primjercima bez gotovo ikakve mogućnosti kontrole.

Ali….kako uvijek u životi postoji jedan “ali”, tako je i ovdje. Još uvijek i ne tako teško, može se pronaći rabljena analogna oprema po vrlo, vrlo povoljnim cijenama. U konačnici, uz malo truda i vremena, možete za tisuću ili dvije kuna nabaviti izuzetno dobar 35-milimetarski ili srednje formatni sistem s kojim ćete moći izrađivati odlično fotografije.

Sveprisutna digitalizacija i ovdje se umiješala, tako da danas možete po prihvatljivim cijenama nabaviti film skenere i tako svoje negative digitalizirati, te ih obrađivati u npr. Photoshopu i na kraju ispisati na kućnom pisaću. Zgodno! Ovim korakom riješili smo se aparata za povećanje, kadica sa kemikalijama, fotopapira i crvene žarulje i što je najbolje, sve to možete radi u jednom kutu vaše tople sobe.