FOTONAUK UV FILTER
BLOG

UV FILTER

Ultraljubičaste zrake (UV) imaju valnu duljinu od 10 do 400nm i nisu u vidljivom dijelu spektra, koji počinje od 400nm.

Međutim nevolja je u to tome što je film osjetljiv i na taj dio spektra pa je moguće njegovo negativno djelovanje na fotografiju.

Utjecaj UV zraka najčešće se dešava kod fotografiranja npr. pejzaža, u planinama, na snijegu ili na moru te kod fotografiranja po maglovitom danu.

Efekt djelovanja UV zraka očituje se u gubitku jasnoće u daljnjim planovima fotografije, a kolor fotografija dobiti će plavkasti ton. Da bi se ova pojava spriječila, ispred prednje leče objektiva montira se UV filter.

UV filter je potpuno proziran, izrađen je od posebne vrste stakla i najčešće ga nakon prve montaže više niti ne skidamo s objektiva. Na ovaj način većina fotografa daje i dodatnu zaštitu svojim objektivima od manjih mehaničkih oštećenja, prašine i vlage.

Upravo zbog te činjenice, kod nabave UV filtera trebalo bi birati one najbolje kvalitete. Dobro je znati da svaki filter, utječe više ili manje na konačnu kvalitetu fotografije.

Danas se mogu nabaviti UV filteri raznih tipova, obično imaju oznake Skylight npr.1A, 1B ili samo UV. Skylight filteri ne zaustavljaju cijeli spektar UV zračenje. Zaustavlja samo do određene valne duljine, o čemu bi proizvođač morao dati podatke.

Refleksija općenito u fotografskoj optici predstavlja problem, a dodavanjem još jedno stakla ispred prednje leče objektiva može biti problem više. No protiv refleksije koja se može pojaviti na UV filteru proizvođači se bore razni antirefleksivnim premazima koji su više-manje učinkoviti.

Kod DSLR fotoaparata, berem teoretski, ne bi trebalo upotrebljavati UV filtere. Low-pass filteri kod DSLR-a nalaze se ispred senzora. Low-pass filter nije samo komad specijalnog stakla, već se radi o optičkom elementu koji je izrađen od više slojeva, pa tako između ostalog ima ugrađen i UV filter.