BLJESKALICA ZA DENTALNU FOTOGRAFIJU

BLJESKALICA ZA DENTALNU (STOMATOLOŠKU) FOTOGRAFIJU često je prstenasta (macro-ring) bljeskalica iz nekoliko opravdanih razloga.

U općoj fotografiji (kataloška, reklamna, modna, portretna…itd.) ovaj tip bljeskalica koristi se kod izrada close-up i makro fotografija radi ravnomjerne distribucije bljeskavog svjetla, koje je dodatno difuzirano zamućenim prednjim panelom ili posebnim dodacima koje proizvođači isporučuju sa takvom opremom.

vanjaska-bljeskalicaDirektno i usmjereno bljeskavo svjetlo vanjskih bljeskalica u najvećem broju slučajeva u dentalnoj  fotografiji dati će velike preosvjetljene regije koje se više ne mogu računalno korigirati na prihvatljiv način. Drugi nedostatak je u tome što takvi dijelovi stomatološke fotografije mogu “sakriti” mogući manji patološki proces i time otežati pravilnu procjenu u prioritetu liječenja. Treći, možda i najveći nedostatak upotrebe vanjske bljeskalice za izradu macro ili close-up fotografija u stomatologiji je u tome što se glava bljeskalice ne može dovoljno spustiti, što će rezultirati samo djelomično osvijetljenim kadrom (gornja polovina fotografije). Takva dentalna fotografija ne može biti od koristi ni liječniku, a niti pacijentu u kasnijoj prezentaciji.

 

.

FOTOGRAFIJA NAPRAVLJENA VANJSKOM BLJESKALICOM

fronta-vanjski-flash

FOTOGRAFIJA NAPRAVLJENA SA PRSTENASTOM MACRO BLJESKALICOM

fronta-ring-flash2

.

specijalizirani-fototecaj-boxPrstenasta (macro-ring) bljeskalica montira se na objektiv, a dio koji upravlja radom bljeskalice postavlja se na hot-shue čime se osigurava komunikacija s fotoaparatom. Noviji modeli (npr. Metz) imaju bežičnu tehnologiju aktiviranja i komunikacije bljeskalice s fotoaparatom, što do neke mjere povećava operabilnost i slobodu kod izrade fotografija u stomatologiji. Ako je potrebno, bljeskalica se može skinuti sa objektiva ili zakrenuti na objektivu i time bolje podesiti distribuciju svjetla na područje koje važno za dentalnu fotografiju. Neki modeli imaju mogućnost zakretanja izvora svjetla u bljeskalici, tako da je moguće svjetlo usmjeriti više prema sredini ili krajevima fotografije.

Difuzna površine i prstenasti oblik odlično su rješenje za ravnomjernu distribuciju svjetla koja je posebno važna u dentalnoj fotografiji. Kada se koristi u stomatološkoj fotografiji ovaj tip bljeskalice sprječava se nastanak jako osvijetljenih dijelova zubi i okolnih područja, fotografija je ravnomjerno osvijetljena i ispunjava svoju svrhu. U novije vrijeme pojavila se još jedna vrsta prstenastog osvjetljenja za macro, pa tako i dentalnu, fotografiju, a to je kontinuirana LED rasvjeta. Takva rasvjeta izgledom je identična prstenastim macro-ring bljeskalicama i može biti vrlo dobro rješenje za izradu fotografija u stomatologiji.

specijalizirani-fototecaj_boxOsim macro-ring bljeskalice, mogu se koristiti i TWIN-LIGHT-MACRO BLJESKALICE. Iako su veće operabilnosti, manje su učinkovite za brzu izradu fotografija u stomatologiji. Bljesak dviju odvojenih bljeskalica u velikom broju slučajeva je ipak previše usmjeren (bez obzira na upotrebu priloženih ili naknadno izrađenih difuzora) što rezultira prosvijetljenim dijelovima kadra i stvaranjem nepoželjnih tamnih i dubokih sjena.

 

Comments are closed.