FOTONAUK BALANS BIJELE BOJE
BLOG

BALANS BIJELE BOJE U DENTALNOJ FOTOGRAFIJI

BALANS BIJELE BOJE U DENTALNOJ FOTOGRAFIJI od izuzetne je važnosti jer fotografija s “krivim” bojama često može biti potpuno neupotrebljiva.

 Najčešći uzrok takvoj grešci je na fotoaparatu pogrešno namješten balans bijele boje (WB). Digitalni fotoaparati od točke bijele boje “preračunati” će i sve ostale boje. Ako je greška napravljena u samom početku, odnosno u određivanju nijanse bijele boje, prenijeti će se na sve ostale boje na fotografiji.

Da bi se pogreške prikaza boja u stomatološkoj fotografiji svele na najmanje moguću odstupanje, potrebno je pratiti nekoliko jednostavnih pravila:

  • ako stomatološki reflektor ima halogeno  rasvjetno tijelo (ili različito od daylight, 5400 °K), ugasite ga dok izrađujete dentalne fotografije
  • na fotoaparatu namjestite WB na oznaku “munje” ili “sunca” (ocijenite sami na kojoj postavci su boje na fotografiji realnije prikazane)
  • bolji modeli digitalnih fotoaparata imaju mogućnost manualnog namještanja temperature boje, namjestite na vrijednosti između 5400 i 6000 °K
  • ako ništa od navedenog ne pomaže, upotrijebite opciju PRESET (ako je fotoaparat ima, nalazi se u sekciji gdje se podešava WB) i slijedite upute na fotoaparatu (ili ih pročitajte u Uputama za upotrebu)
WB-boje

Ako je točka balansa bijele boje pogrešno podešena, stomatološka ili dentalna fotografija često će biti neupotrebljiva. Zubi će biti previše žuti ili plavi, gingiva i okolna područja tkiva previše crveni ili plavi. Ukoliko svjetlo bljeskalice nije moglo nadjačati utjecaj halogenog rasvjetnog tijela stomatološkog reflektora (često je to slučaj ako se fotografira iz udaljenosti veće od jednom metra), fotografija će poprimiti žuto-zeleni ton.