fotonauk specijalizirani tečaj dentalna fotografija
BLOG

FOTOAPARAT ZA DENTALNU FOTOGRAFIJU

ODABIR FOTOAPARATA ZA DENTALNU FOTOGRAFIJU

Ultra kompaktni i kompaktni digitalni fotoaparati nisu pogodni za dentalnu fotografiju iz nekoliko vrlo važnih razloga.  Takvi fotoaprati dajulošu kvalitetu fotografije zbog male površine svjetlosnog senzoran na koji se obično ugrađeju preveliki brojem piksela. Loša kvaliteta posebno će doći do izražaja kod povećanja fotografija u stomatologiji.

Objektivi su kod većine takvih modela lošije su kvalitete. S njima je teško precizno određivanje kadra, otežano je fokusiranje na točno odabrano mjesto i jedini pogled na kadar koji nude je putem stražnjeg ekrana. Ugrađene bljeskalice (flash) daju izuzetno tvrde fotografije zbog usmjerenog bljeska. Stvaraju duboke i tamne sjene koje mogu smetati kod procjene stanja. Mogu sakriti neki od patoloških proces u nastajanju ili prikriti malo oštećenje i time smanjiti učinkovitost fotografija u stomatologiji.

FOTONAUK- SPECIJALIZIRANI FOTOGRAFSKI TEČAJEVI

Suprotno navedenom su digitalni SLR fotoaparati sa izmjenjivim objektivima. Na relativno velikoj površini senzora smješten je umjereni broj piksela, što omogućava odličnu kvalitetu fotografije, a kod povećanja nema gubitaka u detaljima dentalne fotografije.

Objektivi su od srednje do vrhunske kvalitete, kadriranje je jednostavno i lako (zoom objektivi), brzi su i precizni u radu, a na njih se mogu montirati macro-ring bljeskalice sa TTL tehnologijom što će u velikoj mjeri spriječiti nastajanje previše osvijetljenih dijelova kadra. Ručno podešavanje ekspozicije je lako, a na raspolaganju je još nekoliko vrlo korisnih, poluautomatskih načina rada.

USPOREDBA KVALITETE FOTOGRAFIJA

Prva fotografija (lijevo) je napravljena sa kompaktnim fotoaparatom, rezolucije 12 miliona piksela, a druga s DSLR fotoaparatom iste rezolucije (desno)