FOTONAUK FLASH BLJESKALICA ZA DENTAKNU FOTOGRAFIJU
BLOG

BLJESKALICA ZA DENTALNU FOTOGRAFIJU

KAKO ODABRATI BLJESKALICU ZA DENTALNU (STOMATOLOŠKU) FOTOGRAFIJU

U općoj fotografiji (kataloška, reklamna, modna, portretna…itd.) prstenasta vanjska bljeskalica koristi se kod izrada close-up i makro fotografija radi ravnomjerne distribucije bljeskavog svjetla, koje je dodatno difuzirano zamućenim prednjim panelom ili posebnim dodacima koje proizvođači isporučuju sa takvom opremom.

Direktno i usmjereno bljeskavo svjetlo vanjskih bljeskalica u najvećem broju slučajeva u dentalnoj  fotografiji dati će velike prosvjetljene regije koje se više ne mogu računalno korigirati na prihvatljiv način. Drugi nedostatak je u tome što takvi dijelovi stomatološke fotografije mogu “sakriti” mogući manji patološki proces i time otežati pravilnu procjenu u prioritetu liječenja.

BLJESKALICA ZA DENTALNU FOTOGRAFIJU
klasična elektronska vanjska bljeskalica nije dobar odabir

Možda je najveći nedostatak upotrebe vanjske bljeskalice u stomatologiji je u tome što se glava bljeskalice ne može dovoljno spustiti. To će rezultirati samo djelomično osvijetljenim kadrom (gornja polovina fotografije). Takva dentalna fotografija ne može biti od koristi ni liječniku, a niti pacijentu u kasnijoj prezentaciji.

BLJESKALICA ZA DENTALNU FOTOGRAFIJU
FOTOGRAFIJA NAPRAVLJENA VANJSKOM BLJESKALICOM
BLJESKALICA ZA DENTALNU FOTOGRAFIJU
FOTOGRAFIJA NAPRAVLJENA SA PRSTENASTOM MACRO BLJESKALICOM

PRSTENASTA (MACRO-RING) BLJESKALICA

FOTONAUK FLASH BLJESKALICA ZA DENTAKNU FOTOGRAFIJU

Prstenasta (macro-ring) bljeskalica montira se na objektiv, a dio koji upravlja radom bljeskalice postavlja se na hot-shue čime se osigurava komunikacija s fotoaparatom. Noviji modeli (npr. Metz) imaju bežičnu tehnologiju aktiviranja i komunikacije bljeskalice s fotoaparatom, što do neke mjere povećava operabilnost i slobodu kod izrade fotografija u stomatologiji.
Ako je potrebno, bljeskalica se može skinuti sa objektiva ili zakrenuti na objektivu.

Tako se može bolje podesiti distribuciju svjetla na područje koje važno za dentalnu fotografiju. Neki modeli imaju mogućnost zakretanja izvora svjetla u bljeskalici. Tako se svjetlo može usmjeriti više prema sredini ili krajevima fotografije.

Difuzna površine i prstenasti oblik odlično su rješenje za ravnomjernu distribuciju svjetla koja je posebno važna u dentalnoj fotografiji. Kada se koristi u stomatološkoj fotografiji ovaj tip bljeskalice sprječava se nastanak jako osvijetljenih dijelova zubi i okolnih područja. Fotografija je ravnomjerno osvijetljena i ispunjava svoju svrhu. U novije vrijeme pojavila se još jedna vrsta prstenastog osvjetljenja za macro fotografiju, a to je kontinuirana LED rasvjeta. Takva rasvjeta izgledom je identična prstenastim macro-ring bljeskalicama i može biti vrlo dobro rješenje za izradu fotografija u stomatologiji.

TWIN-LIGHT-MACRO BLJESKALICE

BLJESKALICA ZA DENTALNU FOTOGRAFIJU

Osim macro-ring bljeskalice, mogu se koristiti i TWIN-LIGHT-MACRO BLJESKALICE. Iako su veće operabilnosti, manje su učinkovite za brzu izradu fotografija u stomatologiji.

Bljesak dviju odvojenih bljeskalica u velikom broju slučajeva je ipak previše usmjeren. To će dati prosvijetljene dijelove kadra i stvaranje nepoželjnih tamnih i dubokih sjena.