Fotonauk-polje dubine oštrine
BLOG

DUBINA POLJA OŠTRINE KAO KREATIVNI ALAT – 1. DIO

DUBINA POLJA OŠTRINE KAO KREATIVNI ALAT koristi dubinu polja oštrine unutar fotografije koja izgleda oštro i u fokusu. Svaka fotografija ima točku fokusa ili izoštravanja (gdje zapravo fokusirate svoj objektiv ). Isto tako postoji područje koje se nalazi ispred i iza točke fokusa koje također izgleda oštro. To područje odgovara dubini polja.

Kolika će zona oštrine biti na fotografiji ovisi o nekoliko faktora, kao otvor objektiva (blende) i udaljenost do motiva koji fotografiramo, žarišna duljina, vrsta objektiva. Prilagođavanjem postavki fotoaparata i određivanjem kompozicije može se utjecati na dubinu polja fotografije, odnosno koliko će fotografije biti oštro i koliko će postati mutno.

Fotografije koje su oštre po cijeloj dubini prikazane scene imaju duboku dubinu polja. Ovakav odabir dubine polja često se koristi pejzažnim  fotografijama, bilo prirode ili urbanog pejzaža, jer se želi prikazati svaki detalj.

Fotonauk - dubina polja oštrine
Fotonauk - dubina polja oštrine

Neke fotografije imaju vrlo malu zonu oštrine, odnosno plitku dubinu polja. Ovakve  fotografije odmah postaju uočljive jer je motiv oštar, dok se pozadina (ili prednji dio fotografije) prikazuje kao glatka, magličasta zamućenost. Efekt plitke dubine polja posebno je popularan u portretnoj fotografiji. Gotovo redovito ga možemo vidjeti i u macro fotografiji, a nije rijetkost vidjeti ovaj efekt u live/street fotografiji.

ZAŠTO JE DUBINA POLJA OŠTRINE KAO KREATIVNI ALAT VAŽNA?

Oštar dio fotografije ključna je umjetnička komponenta fotografije. Ima li fotografija plitku ili duboku dubinu polja može napraviti veliku razliku i može unaprijediti ili pokvariti kompoziciju.

Na primjer, radimo portretnu fotografiju, no u isto vrijeme imamo pozadinu koja se nameće i motiv se gubi u takvoj pozadini. Ovakva fotografija će biti neuspješna ako ne podesimo fotoaparat kako bi mogli postići malu dubinsku oštrinu i tako izbjeći ometajuću pozadinu. Ako ne posegnemo za ovim efektom, fotografija će biti osrednje kvalitete i dojma.

FOTONAUK POLJE DUBINSKE OŠTRINE

Drugi primjer je pejzažna fotografija, fotografiramo motiv s prekrasnim prednjim planom, lijepim srednjim planom i zadivljujućom pozadinom. Upravo kod ovakav motiva treba podesiti fotografsku aparaturu kako bi dobili duboku dubinu polja i prikazati sve oštro.

Fotonauk-polje dubine oštrine
Fotonauk-polje dubine oštrine

Samo iz ova dva jednostavna primjera može se zaključiti kako je dubina polja bitna. Ako do sada niste obraćali pozornost ili niste naučili kontrolirati polje dubine oštrine na fotografiji, vrijeme za učenje. Smišljenom primjenom polja dubinske oštrine fotografije će odmah imati drugačiji, bolji izgled i ostavljati impresivniji dojam.

KAKO ISKORISTITI DUBINU POLJA OŠTRINE KAO KREATIVNI ALAT

Postoje tri glavna elementa kojima kontroliramo i/ili određujemo dubinu polja oštrine, a to su:

  • otvor blende objektiva (blende)
  • udaljenost između vašeg objektiva i subjekta
  • žarišna duljina objektiva

Razumijevanje ovih elemenata, njihovo funkcioniranja i međudjelovanje možemo na fotografijama namjerno imati duboku ili plitku dubinu polja oštrine.

UTEJCAJ OTVORA OBJEKTIVA (BLENDE) NA DUBINU POLJA OŠTRINE

Otvor objektiva (blende) se odnosi na regulirajući otvor u objektivu kroz koji svjetlost ulazi u fotoaparat. Ukratko, što je otvor veći, dubina polja oštrine je plića odnosno manja. Otvor objektiva označava se brojevima koji izgledaju ovako: f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, itd.

Fotonauk-polje dubine oštrine

Najmanji f-brojevi označavaju najšire otvore objektiva (blende), a fotografiranje s velikim otvorima objektiva (blende) dobivamo najmanju dubinu polja oštrine. Suprotno tome, fotografirajući s većim f-brojevima, kada je otvor objektiva (blenda) malen, dobivamo efekt velike dubine polja oštrine.

veliki otvor objektiva (blende) = mali f-broj = mala dubina polja oštrine

mali otvor objektiva (blende) = veliki f-broj = velika dubina polja oštrine

Sada kada je jasno kako se otvorom objektiva (blende) možemo kontrolirati polje dubinske oštrine, biti će relativno jednostavno fotografirati krajolik s dubokom dubine polja oštrine. Potrebno je samo postavite otvor blende na f/8 ili malo više i dobiti ćemo oštrinu od prednjeg do stražnjeg plana. Želimo li dobiti portretnu fotografiju s plitkim dubinom polja, potrebno je otvor objektiva (blende) namjestiti na f/2.8 ili manje i imati ćemo zanimljivu fotografiju s oštrim portretom i lijepo zamućenom pozadinom.

UTJECAJ UDALJENOSTI IZMEĐU OBJEKTIVA I MOTIVA FOTOGRAFIRANJA NA DUBINU POLJA OŠTRINE

Što je motiv bliži objektivu, to će dubina polja oštrine biti plića ili manja (pod uvjetom da je točka fokusa uvijek na motivu, bez obzira na udaljenost). Kada se jako približimo motivu fotografiranja, dubina polja oštrina se smanjuje bez obzira na otvor objektiva (blende). Suprotno tome, što je motiv udaljeniji od objektiva, polje dubinske oštrine biti će veće.

Recimo fotografiramo cvijet izbliza, dubina polja oštrine će se smanjiti,  ali se udaljimo samo nekoliko koraka unazad, dubina polja oštrine će se povećati.

UTJECAJ ŽARIŠNE DULJINE (ZOOM-a) NA POLJE DUBINSKE OŠTRINE

S većom žarišnom duljinom (više zoom-a) smanjuje dubina polja oštrine. Za bolje razumijevanje razradimo jedan primjer:

recimo da je motiv udaljen od objektiva 10 metara, otvor objektiva (blende) je f/4 i žarišna duljina (zoom) je na 50 mm. U ovoj situaciji raspon dubine polja od oko 6,7-19,2 metara, a ukupna širina polja oštrine biti će 12,5 metara. No ako samo zumiramo na 100 mm i stojimo na istom mjestu, bez promjene otvora objektiva (blende) i dalje je f/4, dubina polja oštrine se mijenja na oko od 9 do 11,4 metara, a ukupna širina polja oštrine se smanjuje na samo 2,4 metra.

DUBINA POLJA OŠTRINE KAO KREATIVNI ALAT

KRENITE FOTOGRAFIRATI

Ako čitate ovaj dio teksta, vjerojatno se pročitali sve što je napisano do ovih redaka. Imajuću samo u vidu informacije koje ste do dobili, možete već sada krenuti fotografirati i isprobavati razne kombinacije kako bi dobili oštru ili zamućenu pozadinu ili prednji dio fotografije. Ali prije nego krenete, još samo nekoliko uputa:

  • fotografirajte u Manual modu, ako znate kontrolirati i pravilno podesiti sve elemente
  • možete fotografirati u A modu (kod Canon Av)
  • točku fokusa uvijek postaviti na motiv koji želite dobiti oštar na fotografiji
  • ako imate tzv. kit objektiv (kupuju se zajedno s tijelom fotoaparata i obično imaju maksimalni otvor objektiva f/3.5 – f/5.6) teže je postići zamućenje na fotografiji, pa je potrebno jako se približiti motivu fotografiranja