fotonauk panning fotografija
BLOG

PANNING FOTOGRAFIJA

PANNING FOTOGRAFIJA moguće je opisati kao još jednu vrlo zanimljivu tehniku fotografiranja motiva u pokretu, gdje opet glavnu ulogu igra…pogađate…brzina zatvarača! Efekt zamućenja pokreta i pozadine, a dijelom oštar prikaz glavnog motiva, na ovakvim fotografije može se činiti kao intervencija u fotografiju Photoshopom, no istina je drugačija. Radi se jednoj tehnici snimanja koja se naziva “panning photography”, a može se prevesti kao “stvaranje fotografije u pomicanju”.

Ovu tehniku je puno lakše pokazati i objasniti u živo nego ju opisati, pa se i na ovom primjeru ponovno potvrđuje vrijednost fotografskih tečajeva. Tehniku nije teško naučiti, samo je potrebno dobro shvaćanje ekspozicije i utjecaj brzine zatvarača na prikazivanje motiva u pokretu (Brzina zatvarača kao kreativni alat – 1.dio, Brzina zatvarača kao kreativni alat – 2.dio). Kao i za većinu vještina potrebno je vježbanje i sakupljanje vlastitih iskustava. Svaki motiv u pokretu može biti pogodan za fotografiranje ovom tehnikom.

FOTONAUK PANNIN FOTOGRAFIJA
FOTONAUK PANNIN FOTOGRAFIJA

Kod ove tehnike snimanja nema 100% točnog “recepta” kako izraditi uspješnu fotografiju, no ipak možemo u velikoj mjeri, kroz nekoliko cjelina, pomoći svima koji žele isprobati ovu tehniku.

ODREĐIVANJE NAČINA RADA FOTOAPARATA

Manula mod (M) biti će dobar samo ako radite u uvjetima ujednačenog osvjetljenja, što je vrlo rijetko. Puno bolji način rada je poluautomatski Shutter mod (S / kod Canon – Tv). Zašto?

Shutter mod (S / kod Canon – Tv) je bolji izbor za panning fotografiju od Manual moda

Kod Shutter moda ne morate brinuti o korektno podešenoj ekspoziciji. Potrebno je samo odabrati brzinu zatvarača s kojom želite fotografirati (podesiti ISO ako je slabije osvjetljenje), a za sve ostalo će se pobrinuti elektronika fotoaparata. Kada radite u Shutter modu potpuno je svejedno imate li jednoliko osvijetljen kadar ili ne za vrijeme fotografiranja, fotoaparat će uvijek raditi u korektnoj ekspoziciji.  

ODABIR BRZINE ZATVARAČA

Za oštar prikaz glavnog motiva i zamućenog pokreta i pozadine, treba pažljivo odabrati brzinu zatvarača. Općenito govoreći, raspon brzina zatvarača koje se koriste u ovoj tehnici su između 1/30s i 1/125s. Koju brzinu odabrati ovisi o dva vrlo važna čimbenika:

Udaljenost motiva koji se fotografira – što smo bliže motivu, trebati će i veća brzina zatvarača. Što ste dalje od motiva u pokretu koji fotografirate, trebati će i manja brzina zatvarača. To je točno…. sve dok ne koristite teleobjektiv na otprilike 150mm žarišne duljine i više od toga, tada trebaju i veće brzine zatvarača.

Brzina kretanja glavnog motiva – što je motiv brži, to će biti i veća brzina zatvarača, oko 1/80 sek ili više. Za sporije motive, npr. biciklist, obično se prvo namješta manja brzina zatvarača, na 1/30 sek.

PODEŠAVANJE FOTOAPARATA

Do sada smo namjestili način rada fotoaparata (Shutter mod) i brzinu zatvarača (za početak 1/30 sek). No to nije sve. Ova tehnika traži podešavanja Auto fokusa i brzinu okidanja fotografija u jednoj sekundi.

Auto fokus (AF) potrebno je namjesti na kontinuirano izoštravanja. Za to je potrebno odabrati način rada Auto fokus Continius (AF-C / kod Canon – AI Servo). Osim ovoga prebacite na ručni odabir pojedinačne Auto fokusne točke. Radi lakšeg prčenja motiva u pokretu, odaberite srednju AF točku.

Ako do sada niste, vrijeme je namjestiti režim okidanja fotografija na Continius (kontinuirano okidanje) i to na najveći mogući broj fotografija u 1 sek (Continus High – Ch).

VRIJEME ZA SNIMITI PRVE FOTOGRAFIJE

Ideja ove tehnike je snimiti fotografiju subjekta u pokretu dok isto brzinom pomičete fotoaparat usmjeren u motiv koji se kreće. Primjer iz svakodnevnog života – dok se vozite u tramvaju/autobusu/automobilu mi se ne gibamo u odnosu na prometalo kojim se vozimo, i sve što gledamo je oštro i jasno. U odnosu na okolinu se gibamo i zbog toga gibanja okolina moe izgledati zamućeno. Isti efekt postižemo i na fotografiji snimajući ovom tehnikom.

Za početak i vježbanje predlažemo odabrati neku prometnicu sa relativno gustim prometom. Dok je motiv još udaljen počnite ga pratiti fotoaparatom, stisnite okidač fotoaparata do pola kako bi aktivirao  Auto fokus i ne puštajte ga. Pazite, Auto fokusna točka mora stalno biti na motivu koji pratite. Kada motiv koji pratite dođe ispred vas (ili tu negdje), stisnite okidač do kraja i držite ga stisnutim, a u isto vrijeme nastavite istom brzinom kontinuirano pomicati fotoaparat. Nakon što ste napravili 3-4 fotografije, možete maknuti prst sa okidača i završiti snimanje.

fotonauk panning fotografija

MOGUĆE GREŠKE I UZROCI

Ne odustajte, za ovu tehniku treba malo upornosti i vježba. Kada se pojave greške kod fotografiranja, a hoće, opisati ćemo posljedice i uzroke kako bih mogli što prije ispraviti.

Sve je na fotografiji oštro, pokret je zamrznut, nema efekta zamućenja pozadineprevelika brzina zatvarača, smanjite ju, npr. ako ste imali podešenu brzina 1/100 sek, smanjite ju na 1/40 sek i pokušajte ponovno

Na fotografiju su mutni i motiv u pokretu i pozadina – brzina zatvarača je prespora, povećajte ju, npr. ako ste imali namještenu brzinu na 1/40 sek povećajte na 1/80 sek i pokušajte ponovno. U ovom slučaju moguć uzrok je prebrzo ili presporo praćenje motiva u pokretu.

Motiv brzo odlazi iz zone fotografiranja – ako se ovo dešava onda niste ostavili dovoljnu udaljenost do motiva. Odmaknite se više od motiva i pokušajte ponovno fotografirati, sada bi zona fotografiranja trebala biti veća i ostaviti dovoljno prostora za napraviti 3-4 fotografije motiva u pokretu. 

FOTONAUK PANNIN FOTOGRAFIJA
efekt kada je brzina zatvarača premala (za panning fotografiju)
FOTONAUK PANNIN FOTOGRAFIJA
efekt kada je brzina zatvarača prevelika (za panning fotografiju)

JOŠ SAMO OVO…

Ukoliko imate problema sa držanjem fotoaparata u rukama i istovremenim pomicanjem, možda bi trebali koristiti fotografski stativ koji omogućuje dobro horizontalno pomicanje. Ako tijekom snimanja dolazi osim poželjnog horizontalnog i do vertikalnog pomicanja fotoaparata, zamućenje pozadine i oštrina motiva vjerojatno neće biti dobro.

Fotografije će izgledati bolje ako pažljivo odaberete motiv, ali i pozadinu. Koliko je god moguće pokušajte pronaći pozadinu koja će biti dovoljno velikom kontrastu s motivom.

KRENIMO FOTOGRAFIRATI

Ako ste došli do ovih redaka, čestitamo, pročitali ste ovaj članak. Zapišite važne informacije i krenite fotografirati. Bilo bi nam drago ako neku od svojih fotografije podijelite s nama.