fotonauk specijalizirani tečaj fotografiranje interijera i eksterijera
BLOG

FOTOGRAFIRANJE INTERIJERA

FOTOGRAFIRANJE INTERIJERA rijetko kada ima adekvatno osvjetljenje, ponajprije u malim prostorima bez dovoljno prirodnog svjetla. Takav problem jedino je moguće riješiti upotrebom umjetne rasvjete, koja može biti kontinuirana (reflektori ili druga rasvjetna tijela koja su instalirana u prostoru)  ili bljeskavim svjetlom (vanjske ili studijske bljeskalice).

Za snimanje malih prostora najpraktičnija je upotreba snažnih vanjskih bljeskalica. Njihovo svjetlo, koje ćemo „odbiti“ od stropa, osvijetli cijeli će cijeli prostor, naravno uz primjerene postavke ekspozicije.

Fotografiranje interijera velike kvadrature u koje ne dopire prirodno svjetlo, moguće je nekoliko rješenja. Ako je u objektu instalirana dovoljno jaka rasvjeta, moguće je snimanje s dugim vremenom eksponiranja, čime ćemo izbjeći upotrebu dodatne fotografske rasvjete.

FOTONAUK FOTOGRAFIRANJE INTERIJERA
nejednolika rasvjeta često će stvarati probleme sa sjenama ili odbljescima

Drugi način je upotreba nekoliko vanjskih bljeskalica, koje ćemo postaviti tako da snimani interijer bude jednoliko osvijetljen. U tom slučaju, bljeskalice se aktiviraju bežično, a ekspoziciju je potrebno odrediti s osobitom pažnjom.

I treći način je korištenje velikih studijskih bljeskalica ili reflektora sa što većim difuznim površinama kako bi dobili „mekanu“ rasvjetu bez oštrih i dubokih sjena. I u ovom slučaju ekspozicija se mora pažljivo odrediti, a za to će od velike pomoći biti vanjski svjetlomjer.

tečaj fotografije

FOTOGRAFIRANJE INTERIJERA I EKSTERIJERA

Višegodišnja iskustva agencija za prodaju i najam nekretnina govore kako dobra fotografija kod kupaca ili najmoprimaca znači više od 60% obavljenog posla. Prvi dojam koji klijent dobiva o nekretnini kroz fotografiju više je od 90% odluke za daljnje korake.