OBJEKTIVI ZA FOTOGRAFIRANJE INTERIJERA I EKSTERIJERA

OBJEKTIVI ZA FOTOGRAFIRANJE INTERIJERA I EKSTERIJERA, odabir žarišne duljine objektiva, odnosno koliko će se prostora vidjeti na jednoj fotografiji, može biti ozbiljan problem kod snimanja interijera, ali i kod eksterijera.

Ako se odabere preveliki kut gledanja objektiva (npr. žarišna duljina objektiva 15mm), prostor će na fotografiji izgledati dvostruko ili čak višestruko većim (dužim) nego u realnosti. Ovakve fotografije kupci ili iznajmljivači, kojima su prethodno prezentirane putem oglasa, newslettera ili web stranice, u susretu s realnosti shvatiti će ih kao prijevaru i vjerojatno više neće uzimati u obzir ponude iz takve tvrtke.

objektivi-širokokutni

Problem će predstavljati snimanje vrlo malih prostora (kupaonice, kuhinje, toaleti, mali stanovi općenito). U ovakvim situacijama snimanje širokokutnim objektivom (veliki kut  gledanja objektiva) nije izbor već nužnost. Obzirom na već ukazane nedostatke tako snimljenih fotografija, u kadar se mogu postaviti neki predmet za koje se mogu pouzdano procijeniti dimenzije i time se može popraviti doživljaj odnosa veličina.

objektiv-normalniDruga mogućnost je izraditi nekoliko fotografija s nešto užim kutom gledanja objektiva (npr. žarišna duljina objektiva 35mm), no takve fotografije neće dati dojam ukupnosti nekog interijera. Moguće je napraviti kombinaciju fotografija, jednu s velikim i nekoliko s manjim kutom gledanja objektiva, kako bi se postigao što realniji dojam prostora koji se prezentira fotografijama.

Kod snimanja eksterijera mogućnost odabira prikladne žarišne duljine daleko je slobodniji i moguće je izraditi primjerene fotografije. Za snimanja velikih prostora, moguće je odabrati „normalan“ široki kut gledanja objektiva, odnosno žarišnu duljinu od 35mm, što će odnose veličina na fotografiji zadržati u okvirima koji nisu poremećeni.

Comments are closed.