BROJKA VODILJA BLJESKALICE

vanjaska-bljeskalicaBrojka vodilja (engl. guide number, skraćeno = GN) je mjera za snagu osvjetljenja bljeskalice (fleša) i svaki proizvođač navodi ovaj podatak, koji se bazira na osjetljivosti filma ili senzora ISO100. Ovaj podatak omogućiti će nam lako izračunavanje najveće udaljenosti s koje možemo, u kombinaciji s objektivom neke svjetlosne jačine, snimati s određenom bljeskalicom. Formula po kojoj izračunavamo najveću udaljenost za osjetljivost filma ili senzora ISO 100, glasi:

najveća udaljenost = brojka vodilja (GN)  : svjetlosna jačina objektiva

Primjer izračuna iz prakse: brojka vodilja (GN) je 25 i snimamo objektivom svjetlosne jačine 2. Tada bi prema formuli izračun izgledao ovako: 25 : 2 = 12,5. Opisno bi smo rekli: sa filmom ili senzorom osjetljivosti ISO 100, najveća udaljenost s koje možemo snimati bljeskalicom čija je brojka vodilja 25 i objektivom svjetlosne jačine 2 iznosi 12,5 metara. No što ako imamo film ili senzor podešen na osjetljivost ISO 200? U tom slučaju znači da imamo film ili senzor dvostruko osjetljivi na svjetlo, pa prema tome uzimamo i dvostruko veći otvor objektiva, a to u našem slučaju bio f =1.4. Tada bi naš izračun izgledao ovako: 25 : 1,4 = 17, 85 metara. Ili drugačije rečeno, s objektivom svjetlosne jačine 2 i filmom ili senzorom osjetljivosti ISO 200 možemo fotografirati na najvećoj udaljenosti od 17,85 metara.

Pomoći brojke vodilje može izračunati i otvor objektiva koji nam je potreban kako bi smo fotografirali motiv na unaprijed zadanoj udaljenosti. Formula za izračun glasi:

otvor objektiva = brojka vodilja (GN) : udaljenost (u metrima)

Pretpostavimo da imamo istu bljeskalicu kao iz prethodno primjera čija je brojka vodilja 25. Motiv koji želimo fotografirati nalazi se na udaljenosti od 5 metara i imamo film ili senzor osjetljivosti ISO 100. Izračun bi tada izgledao ovako: 25 : 5 = 5; ili opisno: sa bljeskalicom čija je brojka vodilja 25, na udaljenosti od 5 metara filmom ili senzorom osjetljivosti ISO 100 fotografirati ćemo otvorom objektiva f=5. Kod današnjih objektiva, kod kojih je elektronski kontroliran otvor objektiva, f5 neće biti problem, no što napraviti kada fotografiramo sa starijim, mehaničkim objektivima koji nemaju oznaku otvora objektiva 5? Dvije susjedne oznake bile bi 4,8 i 5,6. U tom slučaju moramo se odlučiti za jednu od njih. Ako odaberemo f 4,8 (što bi značilo nešto više otvoren objektiv od našeg izračuna) malo se udaljimo od motiva. U slučaju odabira f 5,6 (gotovo za jednu oznaku manje otvoren objektiv) moramo se približiti motivu, u ovom slučaju za oko 0,5 metra, koji snimamo.

Danas gotovo da nije potrebno izračunavati ova dva podatka u koliko je suvremena bljeskalica kompatibilna sa tijelom DSLR-a ili modernijeg SLR-a fotoaparata. Dovoljno je u izborniku bljeskalice odabrati oznaku GN i svi podaci će odmah biti vidljivi.

Comments are closed.